Ileostomi er en av de tre typene stomier som finnes. Her legges en del av tynntarmen frem i et hull i bukveggen, oftest på høyre side av magen, hvor avføring og luft vil komme ut. Operasjonen kan utføres både som kikkhullsoperasjon og som åpen operasjon. Kikkhullskirurgi er den vanligste og minst invasive måten å få laget en ileostomi på, men noen ganger er åpen kirurgi nødvendig, hvor legen laget et snitt i bukveggen og trekker tynntarmen gjennom dette.
Uavhengig av om du har fått din ileostomi ved kikkhullskirurgi eller åpen kirurgi, er det viktig at du tar godt vare på stomien din, slik at du unngår smerter og eventuelle infeksjoner. Vanligvis vil sykepleieren på avdelingen du ligger på veilede deg i hvordan du skal ta vare på stomien din, slik at du føler deg trygg på å skifte den hjemme. Du kan også lese om gode råd og tips til livet med ileostomi nedenfor.
Stomiskift – 1-delt og 2-delt
Hvor ofte du bør skifte stomiposen din avhenger av hvor mye luft, sekret og avføring som kommer fra stomien din, samt hvilken type stomipose du har. Et godt tips – det er bedre å skifte stomiposen oftere enn å vente for lenge. Hvis stomiposen er helt fylt kan det være vanskeligere å kontrollere tømmingen.
Før du begynner med stomiskiftet, er det lurt å ha alt utstyret klart til bruk. Ved ileostomier bruker man typisk 1-delt stomiutstyr, hvor posen og hudplaten er ett. Slike stomiposer skal skiftes minst én gang daglig. Hvis stomiutstyret ditt er 2-delt, hvor posen og hudplaten er i to deler, skal du skifte stomiposen minst én gang daglig, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager.
Slik tar du vare på ileostomien din
Når du skal skifte stomiposen er det viktig å tenke på hygiene, slik at du minimerer risikoen for infeksjoner. Vask derfor alltid hendene før og etter et stomiskift. Huden rundt stomien skal også vaskes med vann, før du setter på en ny pose. Alternativt kan du også vaske med uparfymert såpe som har en lav pH-verdi. I så fall er det viktig at du skyller bort all såpe, da såperester kan forårsake hudirritasjoner og allergier. Etter vask, tørk huden godt, men ikke for hardt. Stomien kan blø litt, men det er ikke farlig. Huden har også godt av å lufttørke innimellom, såfremt du har tid til det.
Det nye stomiutstyret settes nå på den rene og tørre huden. Opplever du tørr eller rød hud kan du bruke krem rundt stomien, men bruk kun spesielle kremer anbefalt til dette formålet. Kontakt helsepersonell i tilfelle irritert hud, så du er sikker på å få tak i det riktige produktet til din stomi.
Opplever du smerter i huden, kan det være at passformen på utstyret ditt må justeres. Uansett er det viktig å finne årsaken til smertene, og er du i tvil om hva du kan gjøre for å lindre smertene, bør du kontakte fagfolk.
Coloplast Care tilbyr råd og veiledning om ileostomier
Hvis du er medlem av Coloplast Care, kan du helt gratis motta rådgivning fra deres egne sykepleiere, som har mange års erfaring innenfor stomi. Du kan ringe til Coloplasts sykepleiere alle hverdager fra 09:00-16:00, hvor de vil hjelpe deg på vei så raskt som mulig. Coloplast har også en chat du kan benytte deg av, hvis du foretrekker den kommunikasjonsformen.
Gjennom Coloplast Care kan du også bestille gratis vareprøver direkte hjem til deg, slik at du kan prøve ulike typer stomiposer og finne varianten som passer best for dine behov. Alle bestillinger leveres i diskret emballasje, og du kan derfor helt bekymringsfritt bestille varer fra Coloplast.